vineri, 13 ianuarie 2012

Teatru la porțile beznei





            A fi... A fi mereu în lumina morții, în antecamera disoluției absolute, mereu rîvnind la pumnalul lucind în mîna inamicului și mereu constrîns de imposibilitatea de a nu mai fi... „A fi în lumină nu e totuna cu a fi mort... căci moartea e nimic.” La porțile beznei, nu există moarte, nici fericire, nici valoare... la porțile beznei nici măcar nimicul nu te mai salvează; în zadar strigi, în zadar îți faci auzită disperarea, căci sunetul se strivește de zidurile întunericului, de zidurile de carne ale umanității, de lătratul crunt al pervertirii, de nechezatul cumplit al unui timp demențial.
            Da, a fi... a fi într-un timp în care arta devine mijloc de a critica societatea, mijloc, și nu scop în sine. Oare cîtă durere poate fi într-un artist ca să aducă pe aceeași scenă tragedia Hecubei și tragedia unei manele? Oameni, care priviți sceptic, cu zîmbetul pe buze la terifiantul spectacol, care vă ridicați în picioare doar din bun simț și care aplaudați în silă, oare nu găsiți că mai revoltător e spiritul nostru degradat decît o piesă de teatru în care valoarea se întîlnește cu non-valoarea? Afară e lumea timpului tău, o lume smintită, perversă... în sala de teatru lumea de care ai fugit, nu s-a schimbat. Spectacolul s-a început înainte ca să intri în sală, înainte ca să-ți găsești locul și să te așezi. N-ai unde să fugi, n-ai unde să te ascunzi! Spectacolul nu se sfîrșește niciodată.
            A fi... A afla dincolo de neant, ființa... A fi pătruns de timpul tău pentru ca murind să-i pui capăt... A fi e mai mult decît nimicul... A fi înseamnă „să cuprinzi cu văzul toate nenorocirile care mă copleșesc. Aici, la porțile beznei... ca un pictor.”

                                                 
Katia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu